Bekijk al het nieuws

Het estafette interview met...

Anja van der Ende, adviseur passend onderwijs die met pensioen gaat. Anja heeft bij SPPOH gewerkt sinds de start van het samenwerkingsverband in 2014.

Passend onderwijs is…
“Maatwerk daar waar nodig voor kinderen, zeker met het oog op de talenten die ze hebben. En gefundeerd op een professionele basis.”

Wat is jouw ambitie voor passend onderwijs?
“Zoveel mogelijk binnen het regulier onderwijs volgen wat bij het kind past. En als dat niet kan, blijven er andere mogelijkheden open. Daarbij denk ik ook sterk aan de samenwerking met jeugdhulpverlening.”

 Waarvan kan men jou nog meer kennen?
“Ik heb deelgenomen aan de pioniersgroep die handelingsgericht werken tot stand heeft gebracht met het samenwerkingsverband Vlaardingen, Schiedam en Maassluis. Daar heb ik ook ontwikkelingsgericht onderwijs ontworpen. Je ziet mij daarnaast terug op uitslagenlijsten van marathons en triatlons.”

Welke leerling is jou altijd bijgebleven en waarom?
“Een leerling heeft vier jaar bij mij in de groep gezeten. Een zwaar dyslectische leerling, maar met andere talenten en een andere manier van informatie opnemen. Samen zijn we een keer naar McDonald's geweest om de vier jaar samen in de klas te vieren.”

Welk boek ligt er op je nachtkastje
“De Liefdesbrief van Lucinda Riley. Een aanrader voor in je vrije tijd, niet te moeilijk en lekker meegaan in een verhaal.”

Wat ga je doen na je pensioen?
“Ik ga er vanuit dat er meer tijd en ruimte in mijn hoofd komt. Ik zie het als een nieuwe tijd, waarin ik dingen ga doen waar ik nu niet aan toe kom, zoals reizen, Spaans leren en bewegen op tijden dat het mij uitkomt. Het creatieve heb ik heel lang laten liggen, dus ik heb ook zin in tekenen en beeldhouwen. En voor de rest wil ik lekker ontdekken wat er op mijn pad komt.”