Twee estafette interviews
Het Estafette interview met…..Daniëlle Roubos, leerkracht speciaal onderwijs bij stichting Viertaal
- Passend onderwijs is…
“Accepteren dat ieder mens uniek is. Dat we aangeboren kwaliteiten
bezitten maar vooral worden geboren met de intrinsieke motivatie tot leren. Daar moet je als leerkracht op verder borduren. Passend onderwijs is ook leren loslaten wat voor jou normaal of gangbaar is. Luisteren en kijken naar het kind en out of the box denken. Wees als leerkracht liefdevol, geduldig, eerlijk en oprecht met een vleugje humor. Kinderen prikken dwars door je heen en stellen zich open zodra ze je vertrouwen. Zo is de weg vrij om de gebruiksaanwijzing van het kind te ontdekken en in te zetten.”
- Wat is jouw ambitie voor passend onderwijs?
“Dat is altijd inclusief onderwijs geweest. Ik vind het moeilijk te verkroppen dat we sommige kinderen, met de beste bedoelingen, apart plaatsen en labels geven. Uiteraard begrijp ik dat niet elke leerling gebaat is bij de huidige omstandigheden van het regulier onderwijs. Daarom aan ons de taak om wél ideale omstandigheden te creëren. Immers moeten we het later in de samenleving ook met elkaar doen. Het is mij opgevallen dat jonge kinderen uitzonderlijk veerkrachtig en open-minded zijn. Ze kijken er niet gauw van op als iemand er anders uitziet of anders reageert. Na een uitleg is het al gauw normaal en respecteren ze elkaar. Hoe zou de wereld eruit zien als we als kind met alle mensen in alle soorten en maten leren omgaan? Worden we als volwassene dan ook niet dynamischer? Als volwassene zijn we trots op een creatieve cabaretier, een sporter die een medaille wint op de Paralympics en een ICT'er die zich dagen kan focussen om een bug in de software op te lossen. Laten we ons daarom niet blind staren op prestaties op het gebied van taal en rekenen of geconcentreerd en stil kunnen werken.”
- Waarvan kan men jou nog meer kennen?
“Als leerkracht van groep ⅘ op de Cor Emousschool (Stichting Viertaal). Dit is een cluster 2- school. Oftewel een basisschool voor kinderen die slechthorend zijn en/of een taalontwikkelingsstoornis hebben. Hiervoor heb ik gewerkt op de islamitische basisschool Yunus Emre. Ik was voornamelijk kleuterjuf en daarnaast taalcoördinator en NT2-specialist. Als kartrekker van de expertgroep ‘Taal’ zijn we de school NT2-proof gaan maken. Dat was een mooie, leerzame tijd. Tot slot ben ik moeder van drie mooie dochters waarvan één op de peuterspeelzaal, één op de basisschool en de oudste op de middelbare school zit. Op de peuterspeelzaal ben ik lid van de oudercommissie.”
- Welke leerling is jou altijd bijgebleven en waarom?
“Ik werkte ooit in groep 2 en deze krullenbol kwam mijn klas instromen vanuit een andere school. Een vrolijke, taalvaardige jongen, maar sommige zaken gingen bij hem anders. Zo wilde hij altijd de dag starten onder de tafel in de hoek van de klas en kon hij niet tegen harde geluiden. Als de dag anders verliep dan normaal, werd hij onrustig. Hij sprak alleen maar over Minecraft en kon dit uitzonderlijk goed natekenen. Door oprechte interesse te tonen kon ik veel met hem bereiken. Ook leerde ik hoe belangrijk het is om zijn klasgenoten in dit proces mee te nemen. We ontdekten als groep hoe we hem een fijne tijd in de klas konden geven. Inmiddels is hij alweer een grote jongen en bleek hij autisme te hebben. Ik denk dat deze jongen er mede voor heeft gezorgd dat ik in het speciaal onderwijs ben gaan werken.”
- Welk boek ligt er op je nachtkastje?
“Ik lees altijd uit meerdere boeken tegelijk. Afhankelijk van waar ik op dat moment behoefte aan heb. Voor de ontspanning lees ik nu Familiegeheimen van Astrid Holleeder. Voor mijn deskundigheidsbevordering lees ik uit twee boeken tegelijk. Het eerste boek is In je blootje voor de klas van Griet Severeyns. Het boek geeft ondersteuning bij het ontwikkelen van een fijn klasklimaat door middel van kwetsbaarheid, empathie en verbinding. Tot slot lees ik ook kriskras door het gave, goed wetenschappelijk onderbouwde, boek Rijke Taal van Erna van Koeven & Anneke Smits. Een must-read om goed taal-leesonderwijs neer te zetten.”
Daniëlle geeft het estafettestokje door aan Souhaila El Bojaddaini, Intern begeleider op OBS Prins Willem Alexander
…Steven van Rheenen, de bedenker van de naam van de nieuwsbrief en tot februari manager bedrijfsvoering bij SPPOH
1. Passend onderwijs is…
“Gewoon mooi werk. Het betekent voor mij de ultieme erkenning en herkenning van het individu. Het concept ‘passend’ zouden we ook in de rest van de maatschappij prima kunnen benutten.”
2. Wat is jouw ambitie voor passend onderwijs?
“Meer voor mannen! Meer mannen in het onderwijs gaan zorgen voor een andere dynamiek. Niet per se beter, maar wel een betere afspiegeling van de maatschappij.”
3. Waarvan kan men jou nog meer kennen?
“Slidin’ away op de trombone op de vrijdagavond bij muziekvereniging Wilskracht. Zo ga ik altijd ontspannen het weekend in.”
4. Welke leerling is jou altijd bijgebleven en waarom?
“Ik ben zelf nooit direct betrokken geweest bij leerlingen. Daarom spel ik de columns van Merel van Vroonhoven in de Volkskrant.”
5. Welk boek ligt er op je nachtkastje?
“The boundless sea. Over hoe Amerika en het Verre Oosten meerdere keren in de geschiedenis via de scheepvaart zijn ‘ontdekt’. Vaak is dat teveel informatie, ga je héérlijk van slapen.”